Behandelingen

Chirurgie

Bij sommige vrouwen kan de vruchtbaarheid hersteld worden door een chirurgische ingreep.

Operatieve hysteroscopie

Een hysteroscopie of kijkoperatie in de baarmoeder gebeurt meestal onder algemene verdoving in het chirurgisch dagziekenhuis. De arts brengt een dunne kijkbuis (hysteroscoop) via de vagina in de baarmoederholte. Om de baarmoeder open te houden, wordt ze tijdens de ingreep gevuld met een vloeistof. Via een camera onderzoekt de arts de binnenkant van de baarmoeder.

Mogelijke afwijkingen die de vruchtbaarheid kunnen verstoren zijn:

  • verklevingen in de baarmoeder
  • aangeboren baarmoederafwijkingen
  • goedaardige aanwassen van het baarmoederslijmvlies (poliepen)
  • goedaardige gezwellen van de baarmoederspier (myomen, fibromen, vleesbomen)

Een afwijking kan via de kijkbuis worden behandeld met fijne instrumenten zoals een elektrisch snijdende lus of een mini-schaartje.

Laparoscopie

Een laparoscopie is een kijkoperatie in de buik. Die gebeurt onder algemene verdoving. De arts maakt ter hoogte van de navel een insnede van ongeveer 1 cm, waarlangs een kijkbuis met camera in de buikholte wordt gebracht. Om voldoende werkruimte te hebben, wordt de buikholte gevuld met CO2 (koolzuurgas). In de onderbuik kunnen nog één tot drie insnedes van vijf tot tien millimeter worden gemaakt om werkinstrumenten in te brengen.

Bij een diagnostische laparoscopie controleert het operatieteam de organen van de onderbuik. Ook de doorgankelijkheid van de eileiders wordt gecontroleerd door in de vagina en de baarmoeder een blauwe kleurstof te spuiten.

Bij een laparoscopie worden bepaalde ziektes of problemen operationeel verwijderd of hersteld, bijvoorbeeld cysten, endometriose, vergroeiingen, myomen (fibromen of vleesbomen).

Bij wensmoeders met een onregelmatige cyclus vanwege het PCO-syndroom (polycystisch ovariumsyndroom) kan beslist worden om een ovariële kapseldrilling uit te voeren. In de vergrote eierstokken worden dan enkele gaatjes gebrand, waardoor de cyclus mogelijk regelmatiger wordt.

Veelgestelde vragen

Wat kost een fertiliteitsbehandeling?

Als u aan de juiste voorwaarden voldoet, worden de meeste onderzoeken en fertiliteitsbehandelingen grotendeels vergoed door uw ziekenfonds.

Behandeling bij inseminaties

  • natuurlijke cyclus: terugbetaling tot net voor je 48ste verjaardag.
  • gestimuleerde cyclus: terugbetaling tot net voor je 48ste verjaardag op voorwaarde dat je de aanvraag indiende voor je 46ste. Voor bepaalde hormoonbehandelingen moet je vooraf de goedkeuring krijgen van de adviserende geneesheer van het ziekenfonds.

In-vitrofertilisatie (IVF)

Na goedkeuring van de adviserende arts van het ziekenfonds, worden zes pogingen grotendeels terugbetaald tot net voor je 43ste verjaardag. Meer dan zes pogingen of pogingen tot net voor je 46ste verjaardag zijn voor eigen rekening. Na 46 jaar voeren we geen IVF meer uit.

U kunt aan ons secretariaat vragen om een kostenraming op maat te maken. Hebt u een privéverzekering, dan helpt ons secretariaat u graag bij het invullen van de aanvraag.