Behandelingen

Chirurgie

Bij sommige vrouwen kan de vruchtbaarheid hersteld worden door een chirurgische ingreep.

Operatieve hysteroscopie

Een hysteroscopie of kijkoperatie in de baarmoeder gebeurt meestal onder algemene verdoving in het chirurgisch dagziekenhuis. De arts brengt een dunne kijkbuis (hysteroscoop) via de vagina in de baarmoederholte. Om de baarmoeder open te houden, wordt ze tijdens de ingreep gevuld met een vloeistof. Via een camera onderzoekt de arts de binnenkant van de baarmoeder.

Mogelijke afwijkingen die de vruchtbaarheid kunnen verstoren zijn:

  • verklevingen in de baarmoeder
  • aangeboren baarmoederafwijkingen
  • goedaardige aanwassen van het baarmoederslijmvlies (poliepen)
  • goedaardige gezwellen van de baarmoederspier (myomen, fibromen, vleesbomen)

Een afwijking kan via de kijkbuis worden behandeld met fijne instrumenten zoals een elektrisch snijdende lus of een mini-schaartje.

Laparoscopie

Een laparoscopie is een kijkoperatie in de buik. Die gebeurt onder algemene verdoving. De arts maakt ter hoogte van de navel een insnede van ongeveer 1 cm, waarlangs een kijkbuis met camera in de buikholte wordt gebracht. Om voldoende werkruimte te hebben, wordt de buikholte gevuld met CO2 (koolzuurgas). In de onderbuik kunnen nog één tot drie insnedes van vijf tot tien millimeter worden gemaakt om werkinstrumenten in te brengen.

Bij een diagnostische laparoscopie controleert het operatieteam de organen van de onderbuik. Ook de doorgankelijkheid van de eileiders wordt gecontroleerd door in de vagina en de baarmoeder een blauwe kleurstof te spuiten.

Bij een laparoscopie worden bepaalde ziektes of problemen operationeel verwijderd of hersteld, bijvoorbeeld cysten, endometriose, vergroeiingen, myomen (fibromen of vleesbomen).

Bij wensmoeders met een onregelmatige cyclus vanwege het PCO-syndroom (polycystisch ovariumsyndroom) kan beslist worden om een ovariële kapseldrilling uit te voeren. In de vergrote eierstokken worden dan enkele gaatjes gebrand, waardoor de cyclus mogelijk regelmatiger wordt.

Veelgestelde vragen

Is een corona-vaccin aangeraden tijdens de fertiliteitsbehandeling?

Wanneer een vrouw een Covid-19 infectie oploopt tijdens de zwangerschap, is het risico op een ernstig verloop groter. Er is dan een hogere kans op opname op intensieve zorgen, hogere nood aan beademing en er treden vaker zwangerschapscomplicaties op zoals vroeggeboorte.

Daarom is het, indien mogelijk, aanbevolen om u te laten vaccineren vooraleer u zwanger wordt. Bij zwangerschapswens of fertiliteitsbehandeling is het niet nodig om uw vaccinatie uit te stellen. We proberen een inseminatie, eicelaspiratie of embryotransfer te vermijden in de eerste dagen na uw vaccinatie omdat het vaccin enkele dagen koorts kan veroorzaken. Verder houdt de vaccinatie geen risico in op verminderde vruchtbaarheid.

Ook tijdens de zwangerschap is het veilig om u te laten vaccineren. In de Verenigde Staten werden reeds meer dan 20.000 zwangeren gevaccineerd. Hierbij werden geen negatieve bijwerkingen gerapporteerd.