Onderzoeken

Basisonderzoeken vrouw

Bloedonderzoek

Via een bloedonderzoek controleren we de hormoonspiegels, eventueel op verschillende momenten in de menstruatiecyclus. Via het bloed kan onder meer de ovariële reserve worden bepaald. Elke vrouw heeft van bij de geboorte een voorraad eicellen (= ovariële reserve). Tijdens de vruchtbare leeftijd neemt die geleidelijk af. Via het Anti-Müllerian-Hormoon (AMH) wordt beoordeeld of de voorraad eicellen in de eierstokken normaal is voor de leeftijd. Verder controleren we het bloed op infectieziekten als rodehond, toxoplasmose, CMV, HIV, hepatitis B en C, syfilis en chlamydia.

Vaginale echografie (inwendige echo)

Bij een vaginale echografie wordt een smalle sonde met gel in de vagina gebracht. Met ultrasone geluidsgolven worden de baarmoeder en de eierstokken geïnspecteerd. Dit onderzoek geeft waardevolle informatie over de vorm, de grootte en de ligging van baarmoeder en eierstokken en over de dikte van het baarmoederslijmvlies. Ook endometriosecysten, endometrioseknobbels of vergroeiingen kunnen zo ontdekt worden.

Veelgestelde vragen

Wat kan ik zelf ondernemen om mijn zwangerschapskans te vergroten?

Je levensstijl heeft een duidelijk effect op je vruchtbaarheid en op je zwangerschapskans. Dat geldt voor een vruchtbaarheidsbehandeling. Roken, overgewicht en overmatig alcoholgebruik bijvoorbeeld, verminderen de slaagkansen van de behandeling.

Roken halveert de slaagkans van een vruchtbaarheidsbehandeling (inseminatie of IVF): het vergroot de kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap en de kans op een miskraam is twee tot drie keer hoger.

Bij vrouwen die roken is de kans op verminderde vruchtbaarheid 60% groter dan bij vrouwen die niet roken. Roken heeft namelijk een negatieve invloed op de eicelreserve, de uitrijping van eicellen, de hormonale balans, het transport van eicellen en embryo’s en op de innesteling. Bij mannen zien we een slechtere spermakwaliteit.

Ondergewicht en overgewicht bij man of vrouw verlagen de spontane kans op een zwangerschap. Hormonale behandelingen falen vaker bij patiënten met overgewicht. De slaagkans van IVF bij vrouwen met obesitas ligt 20 procent lager. Overgewicht zorgt ook voor risico’s tijdens de zwangerschap, zoals:

  • keizersnede
  • hoge bloeddruk
  • kunstverlossing
  • geboortetrauma
  • aangeboren afwijkingen
  • grotere kans op miskraam
  • zwangerschapsdiabetes
  • zwangerschapsvergiftiging

Matig alcoholgebruik heeft geen negatief effect op de vruchtbaarheid. Tijdens de zwangerschap vermijd je wel best alcohol. Matig gebruik van cafeïne lijkt geen duidelijk negatief effect op de vruchtbaarheid te hebben.

Helpt acupunctuur? De jongste jaren is heel wat onderzoek gedaan naar de effecten van acupunctuur, maar de wetenschappelijke studies spreken elkaar tegen. Globaal zien we dat acupunctuur de slaagkans van een vruchtbaarheidsbehandeling niet verhoogt.

Mag ik reizen tijdens mijn fertiliteitsbehandeling?

Tijdens de fertiliteitsbehandeling is reizen toegestaan. Wel vermijdt u bij voorkeur risicogebieden, bijvoorbeeld als er infectiegevaar is of als er bepaalde muggensoorten of virussen aanwezig zijn. Bespreek daarom uw reisplannen vooraf met een arts.

Ons secretariaat levert attesten af, zodat u tijdens uw vlucht uw medicatie in uw handbagage kunt meenemen.