Onderzoeken

Aanvullende onderzoeken man

Spermiogram met capacitatietest of proefcapacitatie

Een proefcapacitatie is een test waarbij gekeken wordt of er in het spermastaal voldoende beweeglijke zaadcellen aanwezig zijn voor een inseminatie. Tijdens de test worden de goed beweeglijke zaadcellen gescheiden van de onbruikbare zaadcellen door een centrifugatietechniek.

Retrograde ejaculatietest

Bij een retrograde ejaculatie is de zaadlozing verstoord. Het sperma komt niet naar buiten, maar het komt wel in de blaas terecht. De man ervaart ook een orgasme. Na een zaadlozing onderzoeken we de urine op aanwezigheid van zaadcellen.

Echografie scrotum (balzak)

Een echografie van de balzak vindt plaats op de afdeling radiologie. De arts gebruikt een gel en een uitwendige sonde met ultrasone geluidsgolven, waardoor de zachte weefsels zichtbaar worden. Het onderzoek is pijnloos.

Het doel van de echografie is een controle op aandoeningen als:

 • spataders
 • cyste van de bijbal
 • gezwel van de teelbal
 • ontsteking van de bijbal
 • doorgankelijkheid van de zaadstreng

Genetisch onderzoek

Bij een genetisch onderzoek controleren we het bloed op mogelijke afwijkingen in het genetische materiaal. Het genetisch onderzoek wordt enkel uitgevoerd bij bepaalde indicaties, bijvoorbeeld:

Veelgestelde vragen

Wat kan ik zelf ondernemen om mijn zwangerschapskans te vergroten?

Je levensstijl heeft een duidelijk effect op je vruchtbaarheid en op je zwangerschapskans. Dat geldt voor een vruchtbaarheidsbehandeling. Roken, overgewicht en overmatig alcoholgebruik bijvoorbeeld, verminderen de slaagkansen van de behandeling.

Roken halveert de slaagkans van een vruchtbaarheidsbehandeling (inseminatie of IVF): het vergroot de kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap en de kans op een miskraam is twee tot drie keer hoger.

Bij vrouwen die roken is de kans op verminderde vruchtbaarheid 60% groter dan bij vrouwen die niet roken. Roken heeft namelijk een negatieve invloed op de eicelreserve, de uitrijping van eicellen, de hormonale balans, het transport van eicellen en embryo’s en op de innesteling. Bij mannen zien we een slechtere spermakwaliteit.

Ondergewicht en overgewicht bij man of vrouw verlagen de spontane kans op een zwangerschap. Hormonale behandelingen falen vaker bij patiënten met overgewicht. De slaagkans van IVF bij vrouwen met obesitas ligt 20 procent lager. Overgewicht zorgt ook voor risico’s tijdens de zwangerschap, zoals:

 • keizersnede
 • hoge bloeddruk
 • kunstverlossing
 • geboortetrauma
 • aangeboren afwijkingen
 • grotere kans op miskraam
 • zwangerschapsdiabetes
 • zwangerschapsvergiftiging

Matig alcoholgebruik heeft geen negatief effect op de vruchtbaarheid. Tijdens de zwangerschap vermijd je wel best alcohol. Matig gebruik van cafeïne lijkt geen duidelijk negatief effect op de vruchtbaarheid te hebben.

Helpt acupunctuur? De jongste jaren is heel wat onderzoek gedaan naar de effecten van acupunctuur, maar de wetenschappelijke studies spreken elkaar tegen. Globaal zien we dat acupunctuur de slaagkans van een vruchtbaarheidsbehandeling niet verhoogt.

Mag ik reizen tijdens mijn fertiliteitsbehandeling?

Tijdens de fertiliteitsbehandeling is reizen toegestaan. Wel vermijdt u bij voorkeur risicogebieden, bijvoorbeeld als er infectiegevaar is of als er bepaalde muggensoorten of virussen aanwezig zijn. Bespreek daarom uw reisplannen vooraf met een arts.

Ons secretariaat levert attesten af, zodat u tijdens uw vlucht uw medicatie in uw handbagage kunt meenemen.