Testiculaire Sperma Extractie (TESE) is een biopsie van de testes, of teelballen. De arts verwijdert chirurgisch kleine stukjes teelbalweefsel. Het weefsel wordt microscopisch onderzocht op aanwezigheid van zaadcellen. Als er zaadcellen worden gevonden, wordt het weefsel ingevroren om er later eicellen mee te bevruchten.
Een TESE wordt uitgevoerd bij mannen bij wie geen zaadcellen worden gevonden in het spermastaal of bij hernieuwde kinderwens na sterilisatie.
Verloop
TESE wordt uitgevoerd onder algemene narcose. Tijdens de ingreep maakt de arts een kleine snede in de huid ter hoogte van de teelbal. Onmiddellijk daarna onderzoekt de embryoloog van het Fertiliteitscentrum of het teelbalweefsel zaadcellen bevat. Is dat niet het geval, dan wordt de procedure herhaald bij de andere teelbal.
De man kan dezelfde dag het ziekenhuis verlaten. Het weefsel wordt ingevroren in het fertiliteitslabo van het UZ Leuven, waar het maximum tien jaar wordt bewaard.
Na een TESE
Na een TESE wordt een ICSI-behandeling opgestart. De eicellen worden in het labo bevrucht met zaadcellen uit het ingevroren teelbalweefsel. Daarna wordt het embryo teruggeplaatst in de baarmoeder.
Veelgestelde vragen
Als u aan de juiste voorwaarden voldoet, worden de meeste onderzoeken en fertiliteitsbehandelingen grotendeels vergoed door uw ziekenfonds.
Behandeling bij inseminaties
- natuurlijke cyclus: terugbetaling tot net voor je 48ste verjaardag.
- gestimuleerde cyclus: terugbetaling tot net voor je 48ste verjaardag op voorwaarde dat je de aanvraag indiende voor je 46ste. Voor bepaalde hormoonbehandelingen moet je vooraf de goedkeuring krijgen van de adviserende geneesheer van het ziekenfonds.
In-vitrofertilisatie (IVF)
Na goedkeuring van de adviserende arts van het ziekenfonds, worden zes pogingen grotendeels terugbetaald tot net voor je 43ste verjaardag. Meer dan zes pogingen of pogingen tot net voor je 46ste verjaardag zijn voor eigen rekening. Na 46 jaar voeren we geen IVF meer uit.
U kunt aan ons secretariaat vragen om een kostenraming op maat te maken. Hebt u een privéverzekering, dan helpt ons secretariaat u graag bij het invullen van de aanvraag.
Je levensstijl heeft een duidelijk effect op je vruchtbaarheid en op je zwangerschapskans. Dat geldt voor een vruchtbaarheidsbehandeling. Roken, overgewicht en overmatig alcoholgebruik bijvoorbeeld, verminderen de slaagkansen van de behandeling.
Roken halveert de slaagkans van een vruchtbaarheidsbehandeling (inseminatie of IVF): het vergroot de kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap en de kans op een miskraam is twee tot drie keer hoger.
Bij vrouwen die roken is de kans op verminderde vruchtbaarheid 60% groter dan bij vrouwen die niet roken. Roken heeft namelijk een negatieve invloed op de eicelreserve, de uitrijping van eicellen, de hormonale balans, het transport van eicellen en embryo’s en op de innesteling. Bij mannen zien we een slechtere spermakwaliteit.
Ondergewicht en overgewicht bij man of vrouw verlagen de spontane kans op een zwangerschap. Hormonale behandelingen falen vaker bij patiënten met overgewicht. De slaagkans van IVF bij vrouwen met obesitas ligt 20 procent lager. Overgewicht zorgt ook voor risico’s tijdens de zwangerschap, zoals:
- keizersnede
- hoge bloeddruk
- kunstverlossing
- geboortetrauma
- aangeboren afwijkingen
- grotere kans op miskraam
- zwangerschapsdiabetes
- zwangerschapsvergiftiging
- …
Matig alcoholgebruik heeft geen negatief effect op de vruchtbaarheid. Tijdens de zwangerschap vermijd je wel best alcohol. Matig gebruik van cafeïne lijkt geen duidelijk negatief effect op de vruchtbaarheid te hebben.
Helpt acupunctuur? De jongste jaren is heel wat onderzoek gedaan naar de effecten van acupunctuur, maar de wetenschappelijke studies spreken elkaar tegen. Globaal zien we dat acupunctuur de slaagkans van een vruchtbaarheidsbehandeling niet verhoogt.
Wanneer een vrouw een Covid-19 infectie oploopt tijdens de zwangerschap, is het risico op een ernstig verloop groter. Er is dan een hogere kans op opname op intensieve zorgen, hogere nood aan beademing en er treden vaker zwangerschapscomplicaties op zoals vroeggeboorte.
Daarom is het, indien mogelijk, aanbevolen om u te laten vaccineren vooraleer u zwanger wordt. Bij zwangerschapswens of fertiliteitsbehandeling is het niet nodig om uw vaccinatie uit te stellen. We proberen een inseminatie, eicelaspiratie of embryotransfer te vermijden in de eerste dagen na uw vaccinatie omdat het vaccin enkele dagen koorts kan veroorzaken. Verder houdt de vaccinatie geen risico in op verminderde vruchtbaarheid.
Ook tijdens de zwangerschap is het veilig om u te laten vaccineren. In de Verenigde Staten werden reeds meer dan 20.000 zwangeren gevaccineerd. Hierbij werden geen negatieve bijwerkingen gerapporteerd.
Dankzij de nieuwe vriestechnieken overleeft ongeveer 95% van de ingevroren embryo’s na ontdooiing. De zwangerschapskansen met een ingevroren embryo zijn dezelfde als die met een embryo in een ‘verse cyclus’