Behandelingen

Spermadonatie

Spermadonatie

Donorsperma kan zowel in een IUI– als IVF-behandeling gebruikt worden. De procedure hangt af van bepaalde factoren bij de vrouw. Dit wordt met de arts besproken.

Bij een IUI-behandeling worden de zaadcellen van de donor op het juiste moment van de cyclus met een fijne katheter in de baarmoeder gebracht. Bij een IVF-behandeling worden eicellen van de wensmoeder weggenomen na een hormonale stimulatie, in het labo bevrucht met zaadcellen van de donor en dan teruggeplaatst in de baarmoeder óf ingevroren. De procedures zijn vrijwel identiek aan die van IUI en IVF met partnersperma.

Als de wensouder(s) zelf een donor aanbrengt, spreken we van ‘gekende spermadonatie’. Er kan ook gekozen worden voor een anonieme spermadonor via een spermabank.

Gekende spermadonatie

Als de wensouder(s) zelf een donor van zaadcellen aanbrengt, spreken we van een gekende spermadonor. Wensouder(s) en donor overleggen vooraf, apart én samen, met de fertiliteitspsycholoog. De donor ondergaat een uitgebreid onderzoek waarbij de spermakwaliteit gecontroleerd wordt. Een bloedafname dient om infectieziektes uit te sluiten.

Anonieme spermadonatie

De wensouder(s) kan kiezen voor anoniem donorsperma via een donorbank. Na consultatie bij de fertiliteitsarts, volgt een gesprek met de fertiliteitspsycholoog. Daarna wordt de behandeling opgestart. Alle donoren zijn grondig gescreend, zowel fysiek, psychologisch als genetisch.